Wat is gezins-therapie eigenlijk ?
Gezins-therapie is een vorm van systeemtherapie: het gaat niet over één persoon, maar over de interacties tussen alle gezinsleden.
De therapeut onderzoekt samen met het gezin hoe de gezinsleden op elkaar reageren en hoe daardoor de problemen veroorzaakt zijn en in stand gehouden worden. Bij gezins-therapie kijken we naar het hele ”systeem”, dat het gezin vormt. Naast het bekende vader-moeder-kind(eren)- gezin bestaan er ook andere gezinsvormen: eenoudergezinnen, gezinnen met een stiefmoeder of stiefvader, samengestelde gezinnen etc.
“Is dit nou ons leven”
We zijn zwanger! Weet je nog hoe blij jullie waren met de komst van de kinderen? Jullie hebben vaak gesproken over opvoeden en dat zat toen wel goed. En dan na een poos of na jaren komen de praktische kanten om de hoek kijken.
Tegenwoordig moeten ouders veel regelen voor de opvang van de kinderen. Vaak werken beide ouders en soms wordt het gezin letterlijk overbelast. Het leven kan voor ouders zo druk zijn geworden, dat er weinig tijd overblijft om nog te genieten van elkaar en de kinderen. De gezinsleden gaan dit soms op elkaar afreageren. De kinderen gaan bijvoorbeeld gedragsproblemen vertonen, worden onhandelbaar of er kunnen irritaties tussen de ouders ontstaan.
De blijdschap van vroeger lijkt verdwenen en de praktische kanten vormen de boventoon. Er samen over praten lukt ook niet meer. De intimiteit tussen de partners is soms al lang uit beeld. Misschien heb je vaak gedachten van: is dit nou ons leven? Willen we wel zo verder? Heb je ook van die sombere gedachte wacht dan niet te lang met hulp zoeken.
Discussies over de opvoeding
Een gezin is een veilig basis van waaruit alle gezinsleden kunnen groeien en genieten van het leven. Voor kinderen behoort het gezin een veilig warm nest te zijn waar het kind nieuwe dingen kan leren en de ouders het kind waarden en normen meegeven. Een goeie balans binnen het gezin is zeer bepalend voor de ontwikkeling van de kinderen. Ook voor de ouders is een warm nest fijn om in thuis te komen.
Ouders kunnen vaak verschillende opvoedingsstijlen hanteren waardoor er ruzies tussen de ouders en verwarring voor de kinderen ontstaat. Soms gaat het hierdoor echt niet goed in een gezin. De terugkerende meningsverschillen over de opvoedingsstijl dreigen uit de hand te lopen. De kinderen zitten vaak letterlijk tussen ruziemakende ouders.
Je wilt dit als ouders niet. Je ziet dat het niet goed gaat en dat jullie er allemaal niet gelukkiger van worden, maar het lukt niet om hieruit te komen. Kom dan eens praten en ervaar wat enkele sessies al met jullie doen.
Hoe kun je het beste omgaan met pubers in je gezin?
Pubers zijn vaak opstandig tegenover alles en iedereen. Er speelt bij de puber veel onzekerheid en er zijn heel wat lichamelijke veranderingen gaande. Het hoort er allemaal een beetje bij.
Vaak leidt het thuis tot de nodige ruzies en problemen. De puber luistert echt niet naar jouw regels. Een puber vindt bijna per definitie alle regels onzin. Pubers gaan continue discussies met je aan. Je wordt er doodmoe van. Kwam er eindelijk maar eens wat rust in huis. Luisterde de puber maar eens naar je. De situatie dreigt steeds meer uit de hand te lopen.
In het geval dat ouders met de regels niet op een lijn zitten kan de puber hier soms dankbaar gebruik van maken en worden ouders tegen elkaar uitgespeeld. Hierdoor is het voor een gezin niet altijd even gezellig in huis.
Ouders en pubers kunnen het in de puberteit behoorlijk zwaar hebben. Soms kom je er samen niet meer uit. Er moet iets veranderen. Willen jullie weer gezelligheid en rust in huis? Dan is het aan te raden om een afspraak voor gezinstherapie te maken. Enkele gesprekken kunnen jullie alweer op weg helpen.
Verlang je naar rust en harmonie in jouw samengesteld gezin?
Soms is het onvermijdelijk. Jullie waren niet gelukkig meer met elkaar en hebben besloten om te gaan scheiden. Zo’n besluit heeft gevolgen voor het hele gezin. Het gezin gaat een verdrietige periode tegemoet. Na verloop van tijd is de rust weer gekomen en ontmoeten jullie soms een nieuwe partner.
Wanneer je na een scheiding verder gaat met een nieuwe partner die ook kinderen heeft, wordt je een samengesteld gezin.
Het kan binnen een samengesteld gezin behoorlijk ingewikkeld liggen. Het vraagt veel geduld van ieder gezinslid om aan elkaar te wennen.
In praktische zin hebben ouders veel te afstemmen met de andere ouder en dat is niet altijd gemakkelijk. Soms zit er bij een van de ex-partners nog veel verdriet en boosheid. De communicatie lukt dan niet zo goed.
Voor de kinderen verandert er ook veel. Ze krijgen met meer opvoeders te maken en andere huisregels. Dit kan nog weleens leiden tot heftige discussies. Ook kan onverwerkt verdriet bij veel kinderen nog een grote rol spelen. Kinderen willen graag loyaal zijn aan hun ouders en kunnen vanuit dat gevoel niet openstaan voor een stiefmoeder of vader. Ze hebben het gevoel dat ze dan hun moeder of vader afvallen. Veel stiefmoeders en vaders doen hun uiterste best om een goeie band met de stiefkinderen op te bouwen, maar raken vaak zo teleurgesteld, dat ze er soms wanhopig van worden. Dit kan weer leiden tot problematiek binnen de relatie en uiteindelijk tot veel stress binnen het samengesteld gezin. Verlang je naar meer rust en harmonie kom dan eens naar gezinstherapie.
Hoe pakken we problemen binnen het gezin aan?
We gaan samen onderzoeken hoe jullie met elkaar omgaan, wat jullie gewoontes zijn en wat de betekenis daarvan is. Hoe communiceren jullie met elkaar? Wat hebben de problemen die spelen voor invloed op een ieder van jullie. Waar zitten de pijnpunten?
Dat doen we door met elkaar te praten. Hoe kunnen jullie er samen aan werken dat het weer beter gaat thuis? Die vraag staat centraal in mijn gezins-therapie. Tijdens de gesprekken geef ik inzicht in jullie patronen. Ik ga jullie leren waar jullie kracht ligt of waar nog verdriet zit of waar nog veel pijn zit. Door meer over elkaar te weten te komen kunnen jullie misschien meer begrip voor elkaar opbrengen en dingen beter met elkaar delen.
Soms wil ik iemand van jullie apart spreken omdat er misschien dingen zijn die je me liever even apart wilt vertellen of omdat je advies wilt over hoe je dingen het beste kan aanpakken.